Veelgestelde vragen over de Vlindermee app

 

Tuinvlindertelling

- Wat is Vlindermee?

Vlindermee is de jaarlijkse tuinvlindertelling. Deze vindt elk jaar plaats in het eerste weekend van augustus. Door de vlinders in uw tuin te tellen, verzamelt u informatie over hoe het met de natuur in uw omgeving gaat. Deze cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Met de tuinvlindertelling worden, samen met u, zoveel mogelijk gegevens verzameld.

 

- Kan ik ook meedoen?

Ja, iedereen kan meedoen. Dit kan met de Vlindermee app, die De Vlinderstichting samen met Nature2U heeft ontwikkeld. Deze app is een handig middel om te tellen. Herkent u een vlinder niet direct, dan kunt u eenvoudig zoeken op kleur, familie of naam. Via de app stuurt u uw telgegevens snel door naar de Vlinderstichting.

 

- Hoe tel ik precies mee?

  1. Kies voor de telling een dag in het weekend van 4, 5 en 6 augustus 2017. Het moment kunt u zelf uitkiezen, het liefst een zonnig moment.
  2. Registreer u eenmalig als vlinderteller (of gebruik uw inloggegevens van vorig jaar).
  3. Zoek een plekje in de tuin, bijvoorbeeld bij een vlinderstruik, en tel een kwartier lang alle vlinders die u ziet. Noteer via de app per soort het aantal dat u tegelijkertijd ziet op het telformulier. Het is belangrijk dat u niet 2 keer dezelfde vlinder telt. Daarom schrijft u alleen het grootste aantal vlinders op dat u op eenzelfde moment heeft gezien.
  4. Klaar met tellen? Verstuur het telformulier met 'Verstuur tussenstand' naar de Vlinderstichting. Als u later in het weekend nog meer vlinders ziet, kunt u deze toevoegen en het telformulier opnieuw via de app versturen. De wijzigingen worden dan verwerkt.
  5. Nog meer doen voor vlinders? Kijk voor tips en plantenlijsten op www.vlindermee.nl.

 

Duurzaam

- Kan ik de Vlindermee app ook na het telweekend nog gebruiken?

Ja. U kunt na het vlindertelweekend geen gegevens meer doorsturen naar de Vlinderstichting. Maar u kunt de app nog prima gebruiken om vlinders te herkennen. 

 

Foto vergroten

- Hoe kan ik de vlinderafbeeldingen in de app vergroten?

Bij androïd: door het toestel naar de zijkant te kantelen. Let op, zorg wel dat u toestemming voor schermrotatie heeft gegeven bij de instellingen van uw mobiele telefoon.

Bij iPhone: door dubbel te klikken op de foto en vervolgens duim en wijsvinger over de foto uit elkaar te schuiven.

 

Foto maken

- Hoe kan ik een foto maken?

Ga naar 'mijn telling', zoek de vlinder en druk op het fototoestel-icoontje. Als u een foto heeft gemaakt, kunt u deze vervolgens delen met vrienden via Facebook of e-mail

 

Heeft u nog andere vragen of opmerkingen, neemt u dan vooral contact op met de Vlinderstichting.

Contact helpdesk

Bekijk eerst de FAQ* voordat u contact met ons opneemt. Misschien vindt u daar het antwoord op uw vraag.

U kunt ons bereiken via e-mail en Facebook:

- E-mail: Veldgidsapphelpdesk@gmail.com

FacebookStuur hier een privé-bericht.

Uw mail wordt zo snel mogelijk beantwoord.

*Frequently Asked Questions-Veel gestelde vragen